جعفر قنادباشی تحلیلگر مسائل منطقه/
فرافکنی سعودی در نشست مکه اجــاس مکه را باید تــلاش ناکام و از پیش شکســت خورده ســعودی برای ائتلافسازی علیه جمهوری اسلامی دانست چراکه از همان ابتدا با مخالفتهای جهانی و منطقهای روبه رو شــد.
روســیه و چین به عنوان دو قدرت مهم جهانی ضمن عدم پذیرش شــرکت در این اجلاس، مخالفت خود را با رویکرد ضدایرانی ســعودی اعلام کردند. در ســطح منطقه و کشورهای اسلامی نیز این اجلاس با مخالفتهایی از سوی مراکش، قطر و عراق مواجه شد.
سوابق و تجارب عربستان در زمینه ائتلافسازی و صفبندی حداقل در یک دهه اخیر بسیار ناموفق بوده و نتایج خفتباری برای ریاض به دنبال داشته است.
به طور نمونه در خصومتورزی علیه یمن، سردمداران سعودی مدعی ایجاد جبههای با 10 کشور بودند اما از همان روزهای نخســت این ائتلاف واقعیت پوشالی خود را نشان داده و به ائتالفی با دو کشور (عربستان و امارات) تنزل یافت.
در پروندههای دیگر منطقه نظیر سوریه و عراق نیز ائتلافسازی عربستان هیچ حاصلی برای این کشور نداشته است. اکنون به نظر میرســد اجالس مکه را نیز باید تحت تأثیر چند عامل به پرونده ســیاه شکستهای سعودی افزود.
سران عربستان در شرایطی اجالس سران کشورهای اسالمی (اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس) را برگزار میکنند که این دو نهاد در بدترین شرایط موجودیتی خود قرار داشته و در آتش اختلافات داخلی در حال سوختن هستند.
از سوی دیگر موضوعی که عربستان را به تشکیل این دو نشست اضطراری در شرایط حاضر وادار کرد نگرانی ریاض از شکستهای خارجی و همچنین افزایش اعتراضات داخلی در این کشور است.
سعودی در پروندههای منطقهای قافیه را به متحدان ایران باخته و این در حالی است که در صحنه داخلی و بویژه شرق عربستان نیز با افزایش اعتراضات مردمی مواجه است.
نظر شما